Lekkers uit eigen wei.

Voor alle tips of afraders over boeken, tv, films, muziek, concerten ED

Moderators: Rider, Kiwiko, Inge, Shetan, Helpdeskundige

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor The_Stig » 30 mei 2012 15:05

Zoo_ist schreef:
papagroom schreef:ik kan je garanderen...als ik een schaaltje tussen de borrelhapjes zet(heb ik eens gedaan)roept iedereen....wat is dit voor lekker snackje......door het bloempapje is het beestje namelijk niet herkenbaar,en gewoon erg lekker.


Ow men, vreselijk! Dat is wel een streek. Ik zou daarna moeten kotsen! :haha:


Anders ik wel! :DD En er zou daarna iemand heel hard weg moeten hollen denk ik :lol:
Avatar gebruiker
The_Stig
 
Berichten: 2238
Geregistreerd: 17 apr 2012 15:00

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor Musli » 31 mei 2012 12:55

Ingrediënten
5oo gram paarden borstlappen
60 gram boter
Bouquet garni:
1 prei (fijngesneden)
2 wortels (middelgroot, fijngesneden)
1 ui (met schil, fijngesneden)
1/2 knolselderij (fijngesneden)
1 eetlepel peperkorrels (gekneusd)
1/2 laurierblad
2 kruidnagels
Marinade:
1/8 liter rode wijn azijn
1/8 liter water
1/2 liter rode wijn
1/2 kopje suiker
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel mosterd
1 bosje bouquet garni
Saus:
5 dl rode wijn
2 dl runderbouillon
60 g rozijnen
aardappelzetmeel om te binden


bereiding:
Meng de voor de marinade bedoelde ingrediënten.
Leg het vlees in de marinade. Voeg het bouquet garni toe samen met tomatenpuree en mosterd. Dek het vlees met een deksel af en laat het een dag lang in de koelkast marineren.
Neem het vlees uit de marinade en laat het uitlekken en droog het af met keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 180°C of gasstand 4.
Braad het vlees in een hoge pan in de boter aan. Blus het af met de marinade en zet het vervolgens 2 uur in de oven. Overgiet het vlees regelmatig met de marinade.
Als de vloeistof is verdampt, overgiet het dan nog eens met de rode wijn en bouillon en laat het vlees dan afgedekt smoren.
Druk het bouquet garni en het bouillon door een puntzeef. Meng de geweekte rozijnen door de saus. Bind de saus nog eens naar wens met een beetje water en aardappelzetmeel.
Lekker met aardappelkoekjes, stoofpeertjes en diverse koolsoorten.
Let's eat, grandma. --- Let's eat grandma.
Correct interpunction saves lives!
Avatar gebruiker
Musli
 
Berichten: 3966
Geregistreerd: 09 dec 2010 21:21

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor papagroom » 31 mei 2012 13:00

Maak van die borstlappen maar rustig 1000 gram hoor....we zijn met zn 5 en.......maar idd dat is ook lekkers uit eigen wei....
Oh zo blij met de kracht van de zee!!!
Zie http://www.equiprotecta.nl
https://www.facebook.com/AquaProtecta
Avatar gebruiker
papagroom
 
Berichten: 6291
Geregistreerd: 25 dec 2010 23:55
Woonplaats: Friesland

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor Musli » 31 mei 2012 13:07

meer dan 100gram vlees per persoon per dag is ongezond te noemen, dus 500 is precies goed voor 5 mensen ;)
Let's eat, grandma. --- Let's eat grandma.
Correct interpunction saves lives!
Avatar gebruiker
Musli
 
Berichten: 3966
Geregistreerd: 09 dec 2010 21:21

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor papagroom » 19 jun 2012 22:28

lekkers naast eigen wei kan natuurlijk ook.

kikkerbilletjes look
Kikkerbilletjes - 80 gram boter - 1 borrelglas wodka- 1 eetlepel gehakte peterselie ; 1 ui - 1 teentje knoflook - 4 sneetjes witbrood - 1/2 dl slagroom


Smelt de helft van de boter in een pan en sauteer hierin de kikkerbilletjes zachtjes romdom lichtbruin. Strooi er na 5 minuten zout en peper over. Verdeel de geperste knoflook over de billetjes, evenals de gehakte peterselie en het uiterst fijngehakte uitje. Nog even bakken en dan blussen we met de witte wijn en wodka af en laten het geheel nog tien minuten pruttelen. Neem dan de kikkerbilletjes uit de pan en houd ze warm. Zet de saus weer op het vuur. Voeg de room toe en laat enkele minuten koken. Ondertussen croutons maken van het witbrood. De crouton op een verwarmd bord leggen, de kikkerbilletjes erbij..en de saus erover gieten.
Oh zo blij met de kracht van de zee!!!
Zie http://www.equiprotecta.nl
https://www.facebook.com/AquaProtecta
Avatar gebruiker
papagroom
 
Berichten: 6291
Geregistreerd: 25 dec 2010 23:55
Woonplaats: Friesland

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor MarvanTom » 23 jun 2012 12:56

PPG : :lol:

Heeft iemand een recept voor rat/muis/mol?
Ik lijk wel een asiel voor ongewilde dieren hier momenteel...
Veni,Vidi, Velpon: ik kwam, zag en bleef plakken...
Avatar gebruiker
MarvanTom
 
Berichten: 1313
Geregistreerd: 10 feb 2011 17:58
Woonplaats: Rotterdam eo

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor Truffel » 23 jun 2012 13:11

De katten op stal eten ze altijd rauw :DD
Avatar gebruiker
Truffel
 
Berichten: 1955
Geregistreerd: 28 nov 2010 18:16
Woonplaats: Gouda

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor MarvanTom » 23 jun 2012 13:26

Truffel schreef:De katten op stal eten ze altijd rauw :DD


Opakat van ons vangt geen vlieg meer en de buurkatten vangen wel wat weg, maar niet genoeg...
En nee! Ik neem er geen katten bij! Nog niet
Veni,Vidi, Velpon: ik kwam, zag en bleef plakken...
Avatar gebruiker
MarvanTom
 
Berichten: 1313
Geregistreerd: 10 feb 2011 17:58
Woonplaats: Rotterdam eo

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor papagroom » 23 jun 2012 13:28

MarvanTom schreef:PPG : :lol:

Heeft iemand een recept voor rat/muis/mol?
Ik lijk wel een asiel voor ongewilde dieren hier momenteel...

tot uw dienst....we beginnen met het schoonmaken.


De rat moet zo snel mogelijk na het vangen gevild worden. Snijdt de huid in van de binnenkant van de achterpoten naar de voorpoten. Snijdt de voor- en achterpoten en de staart af. Vil vervolgens de huid, maar probeer zo min mogelijk gebruik van het mes te maken (voorzichtig bij de ogen en de mond). Verwijder het hoofd van het karkas en been het dier uit: steek het lemmet (scherpe kant naar boven) in de bovenkant van het borstbeen en snijdt door de dunne buikhuid naar beneden naar (deze omcirkelen) de anus.


Leg het karkas open en verwijder de ingewanden (deze kan je bij de maag vastpakken en eruit trekken). Verwijder ook het hart en de longen. Was het karkas zorgvuldig van binnen en van buiten met warm gezouten water. Snijd de muskusklieren uit de binnenkant van de poten, verwijder alle witte huid en het vet. Laat het vlees voor 2-3 uur weken in een oplossing van 1 eetlepel zout op een kwart liter water om al het bloed te verwijderen. Goed uit laten lekken en afdrogen.


De huid kan verder alsvolgt verwerkt worden: schraap al het vlees en vet van de binnenkant af. Was de huid in lauwwarm water om alle resten te verwijderen en span de huid op een plank (bontkant naar binnen) om te drogen.

En dan kan nu het echte werk beginnen.


Recept: Waterkonijn met herfstbok en pruimen

BENODIGDHEDEN

1 flesje herfstbok ( 30 cl, bier)
1 deciliter bouillon
100 gram gerookt doorregen spek
2 middelgrote ui, kleingesneden
2 grote tenen knoflook, fijngesneden
1 stukje verse gemberwortel, fijngesneden
½ winterwortel in stukken gesneden
¼ knolselderie in stukken gesneden
1 bosje bladselderie
1 takje verse rozemarijn van 10 centimeter
1 kaneelstokje
150 gr paddenstoelen, in plakjes gesneden
16 pruimen geweld in cognac (op de foto zijn het gedroogde bessen)
2 waterkonijnen in stukken gesneden
bloem gemengd met peper en zout
olijfolie
100 gr zilveruitjes
1 klein bosje peterselie

BEREIDEN

Giet het flesje Leffe en de bouillon en laat warm worden in een braadpan.
Bak het spek aan in een koekenpan en voeg de ui, knoflook en gember toe als het spek begint te kleuren. Laat het vocht verdampen en voeg dan de wortel en knolselderie toe. Laat weer even stoven en voeg dan de selderie, rozemarijn, het kaneel stokje en de paddenstoelen toe. Laat even stoven en doe dan in een schaal.

Haal de stukken waterkonijn door het bloemmengsel en bak ze in de koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Giet de pruimen af en flambeer het vlees met de cognac. Doe de pruimen in de braadpan en voeg het vlees toe. Doe er het groentemengsel bij en leg een deksel op de pan en laat het waterkonijn, net tegen de kook aan, in ongeveer 1 uur gaar sudderen. Voeg op het laatst de zilveruitjes toe en laat die even warm worden. Strooi er voor het opdienen de fijngesneden peterselie over. Lekker met gekookte krieltjes.




Eet smakelijk.
Oh zo blij met de kracht van de zee!!!
Zie http://www.equiprotecta.nl
https://www.facebook.com/AquaProtecta
Avatar gebruiker
papagroom
 
Berichten: 6291
Geregistreerd: 25 dec 2010 23:55
Woonplaats: Friesland

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor MarvanTom » 23 jun 2012 14:20

De rat moet zo snel mogelijk na het vangen gevild worden.


Vraagje PPG: Moet dit in levende toestand of mag ie dan ook al dood zijn?
Veni,Vidi, Velpon: ik kwam, zag en bleef plakken...
Avatar gebruiker
MarvanTom
 
Berichten: 1313
Geregistreerd: 10 feb 2011 17:58
Woonplaats: Rotterdam eo

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor papagroom » 23 jun 2012 14:27

hangt er van af of er dierenbeschermers in de buurt zijn........maar het beste is het als ie zo goed mogelijk leeg bloed,,,,dus vul zelf maar in....
Oh zo blij met de kracht van de zee!!!
Zie http://www.equiprotecta.nl
https://www.facebook.com/AquaProtecta
Avatar gebruiker
papagroom
 
Berichten: 6291
Geregistreerd: 25 dec 2010 23:55
Woonplaats: Friesland

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor MarvanTom » 23 jun 2012 14:38

Levend vangen en dan villen schrikt de rest af heb ik begrepen...
Kan het ook nog op de halal-manier doen, moet ik alleen ff weten waar de stembanden zitten.
Ik weet genoeg PPG, thanks!
Recept ziet er goed uit!
Veni,Vidi, Velpon: ik kwam, zag en bleef plakken...
Avatar gebruiker
MarvanTom
 
Berichten: 1313
Geregistreerd: 10 feb 2011 17:58
Woonplaats: Rotterdam eo

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor Sybelle » 09 aug 2012 09:32

Kijk nou wat ik vond over gewone (kleine) berenklauw:

De plant bevat etherische olie met furocoumarinen, die onder invloed van licht op de huid ontstekingen kan veroorzaken. In Rusland, Estland, Letland en Litouwen worden de stengels in de zon te drogen gelegd. Op de stengel vormen zich dan zoete, witte kristallen.
De jonge plant is nog niet giftig. De 15-20 cm lange, jonge stengels kunnen gegeten worden en smaken naar een combinatie van zoete komkommer, kokosnoot en mandarijntjes. De stengels moeten geplukt worden voordat het blad zich gaat ontvouwen. Oudere stengels kunnen geschild gegeten worden. Bij het schillen moet dan wel handschoenen gedragen worden om huidirritatie te voorkomen.


Die van mij zijn nu al weg en wat er nog staat ziet niet zo fris meer. Maar volgend jaar testje doen.
Sybelle
 
Berichten: 326
Geregistreerd: 11 feb 2011 00:21

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor Prutsdoos » 27 aug 2012 16:52

ElineS schreef:
Ik at als kind wel altijd boterbloemen. Die gele kleine.. Want ja, boter is toch eetbaar!!?! :D Zijn die dingen hartstikke giftig.. En ik maar tegen mijn vriendjes "Toe, eet ze nou, kan wel hoor."
Maar goed, dat zei ik ook eens over een brandnetel, zodat een jongetje van vijf die ik niet mocht die brandnetel zou eten. Kreeg hij van mijn reep chocola, als die het zou doen. Arme kind werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Wat was ik toch een gemeen meisje..

Maar nee, het trekt me dus niet zo om het te proberen.



Ik heb ze ook gegeten.........valt neffens mij wel wat mee met die giftigheid.....ik ben er nog steeds :DD
Een goede ruiter hoort zijn paard praten, een uitstekende ruiter hoort zijn paard fluisteren maar een slechte ruiter hoort zijn paard niet schreeuwen
mooie woorden zijn niet waar en ware woorden zijn niet mooi
Niemand is beter dan de ander
Prutsdoos
 
Berichten: 222
Geregistreerd: 12 jul 2012 01:10

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor Prutsdoos » 27 aug 2012 16:56

Jola schreef:Ik moest bij de titel even aan Kinke haar koeien denken :D ;)


Ik dacht eigenlijk er volgt een recept voor een waanzinnig lekkere biefstuk......


Gaat het over groenvoer en waterkonijn... :D
Een goede ruiter hoort zijn paard praten, een uitstekende ruiter hoort zijn paard fluisteren maar een slechte ruiter hoort zijn paard niet schreeuwen
mooie woorden zijn niet waar en ware woorden zijn niet mooi
Niemand is beter dan de ander
Prutsdoos
 
Berichten: 222
Geregistreerd: 12 jul 2012 01:10

Re: Lekkers uit eigen wei.

Berichtdoor Prutsdoos » 27 aug 2012 16:58

Truffel schreef:Hihihi.. mensen wees gewaarschuwd als je eens bij PPG op de koffie/borrel gaat :DD





Verankerd in mijn geheugen.... :haha:
Een goede ruiter hoort zijn paard praten, een uitstekende ruiter hoort zijn paard fluisteren maar een slechte ruiter hoort zijn paard niet schreeuwen
mooie woorden zijn niet waar en ware woorden zijn niet mooi
Niemand is beter dan de ander
Prutsdoos
 
Berichten: 222
Geregistreerd: 12 jul 2012 01:10

Vorige

Keer terug naar lezen, luisteren, kijken en koken

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

cron